onsdag den 19. december 2012

Valg af byggefirma

Til at bygge vores hus har vi valgt HusCompagniet.

Årsagerne er følgende:
  • Vi ville have et hus på mindst 200 m^2 med 4-5 børneværelser, aktivitetsrum, 2 badeværelser med plads til kar i forældrebadeværelset og separat børneafdeling. Dette begrænser antallet af relevante plantegninger ret voldsomt og gør således søgningen nemmere. For nemheds skyld og af hensyn til økonomien havde vi på forhånd besluttet os for at tage udgangspunkt i en eksisterende plantegning frem at tegne huset fra bunden selv og få en arkitekt til at validere.  
  • Lasse Larsen har vi kun hørt positivt om, men de er udenfor vores budget. 
  • Lind og Risør er noget dyrere og mindre fleksible end eksempelvis HusCompagniet, efter hvad vi har kunnet læse os frem til. 
  • Eurodan er i samme prisleje, men vi har hørt fra bekendte, som har arbejdet med begge firmaer, at finishen ikke er så god som hos HusCompagniet, deres likviditet er mindre god end HusCompaniets og så er der artikler på Boliga som indikerer, at Eurodan har oprettet falske byggeblogs. Jeg har set nogle af disse, og de ser unægteligt noget besynderlige ud. Hvad er i øvrigt forskellen på Nyhuse og Eurodan? Det korte af det lange er, at Eurodan sådan set hurtigt var ude af vores overvejelser.
  • Vi gennemgik katalog fra Villa Kvadro, men der var ikke umiddelbart noget som fangede vores opmærksomhed. 
  • Andre mindre firmaer var uinteressante for os, da vi ikke gad at bekymre os om likviditet. 
  • HusCompagniet har et godt rygte og får pæne ord med på vejen i mange byggeblogs. Såfremt der konstateres mangler, hvilket vel næppe kan undgås helt, gennemføres udbedringerne tilsyneladende i løbet af relativ kort tid, da de i kraft af en egenkapital på et tre-cifret millionbeløb har råd og kapacitet til hurtigt at få styr på evt. problemer. Samtidig vil de næppe risikere dårlig omtale pga. mangler, der kan løses med få midler set med deres pengepung. Det gjorde også indtryk, at HusCompagniet vandt årets Gazellepris i 2012. Efter indgåelse af entreprisekontrakten er de desuden blevet kåret som årets husbygger i 2013. Måske går de som andre kolosser hen og bliver selvtilfredse før eller siden, men vi synes ikke, de er nået dertil endnu. Tværtimod forekommer HusCompagniet at være et særdeles velfungerende foretagende, og vi glæder os til samarbejdet. 
Den 17. oktober 2012 kontaktede vi HusCompagniet i Lyngby i forbindelse med, at vi nær havde købt en billig grund klos op ad Helsingørmotorvejen nær Hørsholm. Den handel fortrød vi dog heldigvis, inden vi nåede at skrive under på købsaftalen, men på det tidspunkt havde vi fået opbygget et vist momentum i vores jagt på en byggegrund, så vi var til møde med HusCompagniet den 12. november for at høre nærmere omkring et evt. byggeprojekt i samarbejde med dem.

Den 18. december fik vi svar på, at Roskilde Kommune havde accepteret vores bud på grunden i Trekroner Øst.

Efter et godt møde HusCompagniet i Lyngby og efterfølgende korrespondance pr. mail og telefon indgik vi den 19. december kontrakt. I kontrakten blev angivet finansierings- og advokatforbehold med mulighed for at annullere frem til midt januar i tilfælde af indsigelser fra advokat eller banken. 

I forbindelse med vores undersøgelse af ovenstående typehus-firmaer har vi besøgt åbent hus arrangementer i Ullerødbyen udenfor Hillerød og Dalen i Ringsted. Her er en del typehus-firmaer til stede, så man har mulighed for at lave en sammenligning på stedet og danne sig et godt indtryk af, hvordan de differentierer sig.

tirsdag den 18. december 2012

Valg/køb af grund

Vi flyttede ind i vores nuværende leje-lejlighed på 95 m^2 i Ørestad i februar 2007 og har ledt efter hus/byggegrund indenfor 50 km af København de sidste 5 års tid. Søgningen er intensiveret efter Markus kom til verden i efteråret 2010, og da vi i august 2012 fik selskab af Mathias, var det klart, at vi hurtigt ville få behov for mere plads.

I den forbindelse har vi været meget vidt omkring. Vi har nok været til ca. 50 Åbent Hus arrangementer i forskellige områder. Ligeledes har vi kørt det meste af  Storkøbenhavn og Nordsjælland tyndt for at få større kendskab til mange bydele og kvarterer.

En enkelt gang havde vi nær underskrevet en købsaftale på en billig grund klos op ad Helsingørmotorvejen umiddelbart syd for Hørsholm, men det er vi svært glade for, at vi ikke gjorde.

I efteråret 2012 fandt vi en grund til salg på Jernaldergården i Trekroner Øst. Da vi var ude at besigtige grunden, som ikke var videre interessant grundet en relativt "besværlig" udformning, lagde vi mærke til, at der et stenkast nordvest derfra var opsat et "Til Salg" skilt i forbindelse med en udstykning på 36 parcelhusgrunde foretaget af Roskilde Kommune. Disse grunde annonceres ikke gennem ejendomsmæglere og er dermed ikke synlige på Boliga/Boligsiden, hvorfor vi ikke havde hørt om dem før.

Efter at have studeret udbudsmaterialet på kommunens hjemmeside konstaterede vi, at Marken 15 umiddelbart så ud til at være interessant. Grunden er markeret her:


Vi fattede interesse for grunden af følgende årsager:
  • Prisen var konkurrencedygtig og indenfor vores budget.
  • Grunden var uden eksisterende hus til nedrivning (~ udgift på 80-100.000 kr), byggemodnet og dermed "lige til at gå til" (bortset fra, at der skulle trækkes el i trækrør fra nærmeste skab).
  • Området er forureningsfrit.
  • Nyt område stort set udelukkende bosat af familier med små børn som os selv.
  • To nye integrerede institutioner indenfor 1 km
  • Under 3 km til nærmeste station (Trekroner)
  • Under 3 km til motorvej
  • Under 3 km til nærmeste folkeskole, som ser ud til at klare sig fint mht. karaktergennemsnit.
  • Ca. en halv times kørsel til København dog måske en time i myldretid :)
  • Grunden ligger tilbagetrukket. Vejen er blind og eneste kontaktflade med offentlig vej er således overkørslen på ca. 5 meter og en sti på husets vestlige side.
  • Bebyggelsesprocenten i området er 30, så grunden på 784 m^2 er stor nok til at bygge HusCompagniets største H-hus på 225 m^2 som vi havde haft kig på. Grundens udformning gør samtidig, at man ved placering af huset kan få lidt have mod vest og mod syd.
  • Grunden er nogenlunde plan (24,25 m i nordlig ende, 24,75 m i sydlig ende).
  • Det giver en vis tryghed at handle med en offentlig myndighed fremfor private.
  • Der var foretaget en jordbundsundersøgelse som indikerede, at der kun var begrænset behov for ekstrafundering.
Syd for vores grund skal der bygges i to plan op til 7 meter. Grundet en servitut skal der bygges mindst 5 meter fra vores grund, og vi tænker, vi godt kan leve med dette, selv om det selvfølgelig bliver spændende at se, hvad der dukker op, når kommunen lykkes med at sælge grunden.

Herudover er vi forpligtet til at plante en bøgehæk modskel i vestlig side. Også dette kan vi godt leve med :).

Roskilde kommune accepterede vores bud på grunden den 18. december 2012. Kommunen tillod overtagelse af grunden på en valgfri dato indtil 30. juni 2013. Vi valgte at overtage netop denne dato af følgende årsager:

  • Mulighed for at gennemføre yderligere opsparing frem til aflevering af huset.
  • Ejendomsværdiskat skal ikke betales for efterfølgende år, såfremt et hus først færdigmeldes efter 1. oktober. De fleste byggefirmaer er 5 måneder om at bygge, så med mindre man død og pine skal have adgang til sit nye hus i sensommeren, kan man med fordel udskyde afleveringen nogle måneder. Evt. kan man indføre som tillæg (allonge) til entreprisekontrakten, at huset ikke kan overtages før en bestemt dato.
  • Vi skal på en længere udlandsrejse i foråret uden mulighed for at igangsætte byggeriet.
Kommunen gav iøvrigt tilladelse til, at vi kunne søge om byggetilladelse før overtagelsen. Vi takker for fleksibiliteten :).