fredag den 6. september 2013

Byggesagkyndig eller ej?

Vi forstår på HusCompagniets byggerådgiver, at ca. halvdelen af deres kunder vælger at ansatte en byggesagkyndig til at føre tilsyn med byggeriet. Udgiften hertil ligger typisk på 15.000 - 25.000 kr. så vidt vides.

Vi har valgt at hyre en byggesagkyndig af følgende årsager:
  • Vi har ingen håndværksmæssig erfaring, og selv om man kan læse sig til meget, bilder vi os ikke ind, at et selv-studie af byggemæssige best practices er tilstrækkeligt til at kunne føre tilsyn.
  • Efter modtagelse af byggetilladelse fra Roskilde Kommune var det vores forventning, at afleveringen af huset ville blive forsinket til starten af februar 2014. HusCompagniet har dog kommunikeret, at de stadig afleverer huset til os den 4. december. Dette betyder, at huset skal bygges på 86 dage, hvilket vi synes lyder noget utroligt baseret på tilsvarende byggerier beskrevet i diverse byggeblogge. Dog kan jeg forstå på byggelederen, at han har mulighed for at allokere flere ressourcer end normalt. Således påregner han eksempelvis at sætte betonvæggene på 3 dage mod normalt 5. Tidspresset gør dog, at vi tror, at det er en ekstra god idé at have en byggesagkyndig til at føre opsyn, så man minimerer risikoen for, at visse opgaver udføres for hurtigt uden det nødvendige hensyn til detaljen.
  • Vi har ikke mulighed for at være tilstede ved alle milepælene.

Vi har valgt vores byggesagkyndige, da han anbefales af andre i diverse artikler og foraer på Internettet, og fordi han bor tæt på byggeriet.

Vi har aftalt med vores byggesagkyndige, at han deltager i følgende aktiviteter:
  • Støbning af fundamentsrender incl. armering af disse
  • Udlægning af terrændæk incl. gulvvarmeslanger.
  • Udlægning og fastgørelse af murremme.
  • Fastgørelse af tagkonstruktion til murremme.
  • Vindafstivning af tagkonstruktion.
  • Løbende kontrol af dampspærres tæthed.
  • Kontrol af vådrumsbehandlinger.
  • Deltagelse i mangelgennemgang.
  • Deltagelse i afleveringsforretning.
Da aktiviteterne i den foreløbige byggeplan kan forskubbe sig en anelse frem og tilbage pga. vejr og andet, forholder det sig ifølge HusCompagniet normalt sådan, at byggelederen kontakter den byggesagkyndige, så sidstnævnte har mulighed for at føre tilsyn, inden der f.eks. støbes fundament. Ved visse vigtige milepæle er det jo for sent at føre tilsyn, når der først er lukket af.

4 kommentarer:

  1. Hej, må jeg spørger hvem har I valgt som byggesagkyndige? vi vil også bygge et hus med HC i Trekroner

    SvarSlet
  2. Hej, vi hyrede arkitekt Carl Christian Irgens. Han bor tæt på Trekroner og hans kontakt-detaljer er offentligt tilgængelige.

    SvarSlet
  3. Hej Kenneth
    tak for hurtig svar, jeg kommer til at kontakt ham snart, vi har snakket med et par stykker og har fået en pris på 40000 kr, håber at han kan nøjes med lidt mindre :)
    God jul snart

    SvarSlet
  4. Beløbet du nævner er det dobbelte af, hvad jeg vil mene man skal forvente ifm. tilsyn ved de vigtigste milepæle (eksempelvis kontrol af at gulvvarme-slangerne er lagt hensigtsmæssigt umiddelbart før gulvet støbes) samt gennemgang af huset ved afleveringsforretningen. Hvis i bygger med HC, kan i nok nøjes med færre timer til løbende tilsyn end tilfældet vil være med andre byggefirmaer, da HC om nogen har rutinen. Glædelig Jul og godt Nytår når vi når dertil.

    SvarSlet